Waterplas met boomgrens en blauwe lucht.

De Mulderplas

Van slikvijver tot natuurmonument!

De Mulderplas in het buurtschap Thull, veranderde van een zwarte slikvijver naar een waar natuurmonument. Nu is het een plek voor iedereen: wandelaars, fietsers, vissers, natuurliefhebbers, toeristen en bewoners. 

De Mulderplas

Ontdek de Mulderplas! Een klein, maar verrassend natuurrijk recreatiegebied in het Geleenbeekdal bij de buurtschap Thull in de gemeente Beekdaelen

De Mulderplas

De Mulderplas is een klein, maar verrassend natuurrijk recreatiegebied in het Geleenbeekdal bij het buurtschap Thull in de gemeente Beekdaelen. De Mulderplas is een visvijver omringd door kleinschalige en soortenrijke natuur. Hier wandel of fiets je in alle rust langs de vijver vergezeld door reigers, kikkers en libellen. Langs de kant bloeit de gele lis en genieten vissers van de rust. Over de Geleenbeek scheert het ijsvogeltje en houten vlonderpaden leiden je over kwetsbare en anders onbegaanbare natuur.

De ontwikkelingen

De huidige Mulderplas zag er vroeger heel anders uit. Voor de komst van de Zuid-Limburgse mijnen was er niet eens een plas en lag hier een middeleeuwse graanmolen. Rond 1960 kochten de Staatsmijnen dit gebied om er een grote slikvijver van te maken. Na de mijnsluitingen is dit uiteindelijk herontwikkeld in het huidige natuurgebied. Ontdek het zelf en neem zeker een kijkje bij en door het tijdvenster om dieper in de boeiende geschiedenis van de Mulderplas te duiken

Augmented Reality

Tijdens je rondje om de Mulderplas vind je een aantal zeer interessante informatieborden. Een aantal van deze borden bieden de mogelijkheid om gebruik te maken van Augmented Reality. Met behulp van je Smartphone verschijnen visuele effecten die alleen zichtbaar zijn via het beeldscherm van je Smartphone. Hoe? Download kosteloos de Fectar-app, volg de instructies op het bord en laat je verrassen.

Hotspots rondom de Mulderplas

Rietpad

Direct naast de Mulderplas ligt een groot rietveld. Dit veld was voorheen voor wandelaars niet zichtbaar, maar dankzij het aanleggen van een vlonder kan dit stukje natuur waar mens en natuur samenwerken worden bewonderd. Zo gebruikt de naastgelegen bierbrouwerij dit begroeide waterbekken als eigen, natuurlijke waterzuivering. Daarbij is het een trekpleister voor vogels die alleen in het riet leven. Zo komen hier onder andere de rietzanger en de bosrietzanger voor. Misschien hoor je ze zingen?

Vlindervlonder

Op dit vlonder zweef je boven een stukje kwetsbare natuur tussen de Mulderplas en de Geleenbeek. Dankzij goed natuurbeheer bloeien hier zeldzame bloemen, kruipen er overal beestjes en vliegen er weer volop vogels. Bijzonder is de wilde orchidee, die hier al groeiden voordat de Mulderplas een slikvijver was. De wilde orchidee zijn zeer zeldzaam en gedijen alleen in specifieke omstandigheden. Ze bloeien in mei en juni en zorgen voor een kleurrijke omgeving. De vlonder zorgt ervoor dat de orchidee alle rust en ruimte krijgt en niet wordt vertrapt.

Bronhuisje

Onder dit huisje ligt een beschermde waterbron. Vanuit een diepte van 152 meter komt hier natuurlijk gezuiverd bronwater uit de grond. Voordat het water omhoogkomt, doet het er 6000 jaar over om vanuit het Eifelgebergte in Duitsland hierheen te stromen. Ondertussen wordt het water gezuiverd door kiezel-, krijt- en mergellagen. Het water is zo zuiver dat het in de erachter gelegen Alfa bierbrouwerij direct de brouwketels instroomt voor de bereiding van het bier.

De Geleenbeek stroomt door een natuurlandschap

Geleenbeek

Langs de Mulderplas loopt de 45 km lange Geleenbeek. Vanwege de voormalige steenkoolindustrie werd in de jaren vijftig de meanderende Geleenbeek gekanaliseerd. De afgelopen jaren is er hard gewerkt om zowel de inmiddels kraakheldere Geleenbeek terug te geven aan de natuur als het Geleenbeekdal opnieuw in te richten. Vanaf de brug over de Geleenbeek bij de Mulderplas zie je zowel de oude ‘rechte’ en de weer meanderende situatie. Als je geluk hebt, zie je vanuit deze brug een blauwe flits over het water scheren… de ijsvogel!

Mariakapel

Bij de toegangsboog met de tekst 'Mariakapel' heb je nog flink wat trappen te gaan voordat je bij deze Mariakapel in Schinnen staat. Zodra je de Krekelberg hebt beklommen, maak je kennis met de lieflijke kapelletje gewijd aan Maria, Koningin van de Vrede. Het werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd en is sinds 1999 een beschermd Rijksmonument. Steek je een kaarsje aan? 

Meet the locals rondom de Mulderplas

Dré Kuijpers

Als deelnemer van de werkgroep natuuronderhoud, van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN), onderhoudt hij de natuur rondom de Mulderplas in het plaatsje Thull.

Bekijk de video

Paul Wijenberg

Als boswachter van Natuurmonumenten weet hij dat de natuur rondom de Mulderplas een onderschat gebied is. “Iedere dag zie je en hoor je hier weer wat nieuws".

Bekijk de video

Henk van der Linden

Henk woonde 45 jaar lang in Thull. Thull bracht hem als filmmaker alles wat hij nodig had. Veel van zijn films zijn hier opgenomen.

Bekijk de video

Nog meer hotspots rondom de Mulderplas

Mijnspoorpad

Het Mijnverleden heeft in Zuid-Limburg een onuitwisbare indruk achter gelaten. De gedachte aan deze periode mag uiteraard nooit verloren gaan. Daarom is er op een steenworp afstand van de Mulderplas, op de plek waar voorheen het oude Mijnspoor van Schinnen tot Hoensbroek lag, het Mijnspoorpad ingericht. Hier zijn 20 educatieve Mijnspoorpalen geplaatst. Elke paal herinnert via een prikkelende vraag naar het Mijnverleden van deze regio.

H. Dionysius kerk

Oorspronkelijk was deze kerk een kleine Romaanse dorpskerk. Het oudste gedeelte van de kerk, het middenschip, en het benedenstuk van de toren stammen uit de 11e en 12e eeuw. Aan het gebruik van de stenen is nog te zien dat de toren twee maal is verhoogd, in 1829 en in 1916.

Oorlogsmonument Thull

Dit monument, welke is geplaatst op het Mulderwegske, herdenkt acht mensen (2 volwassenen en 6 kinderen) die op 24 november 1944 door een explosie om het leven kwamen toen zij munitie verzamelden. De slachtoffers zijn begraven in een collectief graf op de R.K. Begraafplaats van Schinnen. Het monument bestond in eerste instantie alleen uit de steen inclusief plaquette en stond iets verderop, op de plaats van de explosie. Nu is het verplaatst naar deze locatie op het Mulderwegske en onderdeel van een groter monument samen met 8 grote stenen, één voor elk slachtoffer, en een gedicht.

De Park­st­ad­rou­te

De Parkstadroute realiseert een langzaam verkeerverbinding over een lengte van zo’n 33 km tussen Beekdaelen en Simpelveld. Het is meer dan een ‘gewoon’ fiets- of wandelpad, het is een attractie op zichzelf. Het is een aantrekkelijk pad door de hele regio van circa 4,5 meter breed en omzoomd door bermen, waarmee je het landschap en de cultuur in de regio kunt beleven. De route is recreatief, maar heeft ook praktische voordelen voor mensen die op de fiets naar het werk, naar familie of naar huis gaan.

Bankje van Wiel Bruls

Dit bankje is geplaatst ter ere van Wiel Bruls. Wiel Bruls was sinds 1948 verbonden aan de vrijwillige brandweer van de voormalige gemeente Schinnen. Zijn liefde voor de brandweer was zo groot, dat hij na zijn pensioen zijn eigen brandweer uniform en megafoon kocht om zodoende betrokken te blijven. Zodra het alarm afging stond Wiel dag en nacht paraat. Naast de brandweer was Wiel actief betrokken bij vele andere maatschappelijke zaken, zoals leiding van de scouting en klusjesman op de basisschool. Te allen tijde met plezier en zonder enkele tegenprestatie in de vorm van een beloning. 

Natuur bij de Mulderplas

IJsvogel

De weer meanderende Geleenbeek is nu weer een groen landschap waar allerlei planten en vogels broeden. Als je geluk hebt zie je een blauwe flits over het water scheren... de IJsvogel!

Vogelliedjes in het rIetveld

Het rietveld zuivert water, maar is ook een trekpleister voor vogels die alleen in het riet leven. Zo komen hier onder andere de rietgors en de bosrietzanger voor. Misschien hoor je ze zingen?

De wilde orchidee

Het grasland rondom de Mulderplas is een walhalla voor allerlei zeldzame plantensoorten, waaronder de wilde orchidee. Dit zijn zeldzame en beschermende planten die alleen gedijen in specifieke omstandigheden.

Tijdvenster Muldermolen

Tijdens je rondje om de Mulderplas ontdek je een tijdvenster. Het tijdvenster laat je zien hoe de Mulderplas is ontstaan. Zo was er in den beginnen helemaal geen vijver, wel was het er drassig en stroomde er de Geleenbeek, welke al sinds 1381 de schoepen liet draaien van de voormalige Muldermolen voor het malen van graan. Die molen stond op de plek waar nu de vijver ligt. Erlangs liep de doorgaande weg van Thull naar Schinnen. 

Natuurtrans­ferium

Niet ver van de Mulderplas vind je op de Hommerterveldweg een natuurtransferium waar men kosteloos kan parkeren. Vanuit dit punt kan een route naar de Mulderplas via het Mulderwegske worden gelopen, of een andere wandel- en fietsroute door Beekdaelen worden gestart.

Meet the Locals

Beekdaelen zit vol verrassingen en verhalen. Graag delen we die met jou en daarom kom je binnenkort onderweg op de Beekdaelenroute meerdere informatie zuilen tegen. Hier vertellen onze ‘locals’ waarom Beekdaelen zo bijzonder is. Een aantal van deze inwoners nodigt je uit om een kijkje te komen nemen.

Met grote dank aan

Er valt nog zo veel te ontdekken in Beekdaelen:

Culinair genieten

De culinaire tradities van Beekdaelen zijn befaamd; je vindt er daarom maar liefst drie hofleveranciers. In het pittoreske gehucht Thull kun je bij de Alfa bierbrouwerij het brouwersambacht bekijken én het resultaat proeven.

Lees verder
Chique modern wit kasteel in U-vorm met in het midden een terras.

Wakker worden in Beekdaelen

In Beekdaelen vind je meerdere leuke B&B's, campings, hotels en een kasteelhotel, waar je na een dag lang wandelen en/of fietsen heerlijk tot rust kunt komen. Waar je je ook in Beekdaelen bevindt, vanaf iedere plek is het de ideale uitvalsbasis om Zuid-Limburg te ontdekken.

Lees verder

De mooiste routes in Beekdaelen

De gemeente Beekdaelen is een ideaal gebied om te wandelen, te fietsen en paard te rijden. Tal van routes leiden via paadjes omhoog en omlaag. Door bossen en weilanden, langs beken en door dalen. 

Lees verder