De Mulderplas

Van slikvijver tot natuurmonument!

De Mulderplas in het buurtschap Thull, veranderde van een zwarte slikvijver naar een waar natuurmonument. Nu is het een plek voor iedereen: wandelaars, fietsers, vissers, natuurliefhebbers, toeristen en bewoners. 

De Mulderplas

Ontdek de Mulderplas! Een klein, maar verrassend natuurrijk recreatiegebied in het Geleenbeekdal bij de buurtschap Thull in de gemeente Beekdaelen

De Mulderplas

De Mulderplas is een klein, maar verrassend natuurrijk recreatiegebied in het Geleenbeekdal bij het buurtschap Thull in de gemeente Beekdaelen. De Mulderplas is een visvijver omringd door kleinschalige en soortenrijke natuur. Hier wandel of fiets je in alle rust langs de vijver vergezeld door reigers, kikkers en libellen. Langs de kant bloeit de gele lis en genieten vissers van de rust. Over de Geleenbeek scheert het ijsvogeltje en houten vlonderpaden leiden je over kwetsbare en anders onbegaanbare natuur.

De ontwikkelingen

De huidige Mulderplas zag er vroeger heel anders uit. Voor de komst van de Zuid-Limburgse mijnen was er niet eens een plas en lag hier een middeleeuwse graanmolen. Rond 1960 kochten de Staatsmijnen dit gebied om er een grote slikvijver van te maken. Na de mijnsluitingen is dit uiteindelijk herontwikkeld in het huidige natuurgebied. Ontdek het zelf en neem zeker een kijkje bij en door het tijdvenster om dieper in de boeiende geschiedenis van de Mulderplas te duiken

Augmented Reality

Tijdens je rondje om de Mulderplas vind je een aantal zeer interessante informatieborden. Een aantal van deze borden bieden de mogelijkheid om gebruik te maken van Augmented Reality. Met behulp van je Smartphone verschijnen visuele effecten die alleen zichtbaar zijn via het beeldscherm van je Smartphone. Hoe? Download kosteloos de Fectar-app, volg de instructies op het bord en laat je verrassen.

Hotspots rondom de Mulderplas

Meet the locals rondom de Mulderplas

Dré Kuijpers

Als deelnemer van de werkgroep natuuronderhoud, van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN), onderhoudt hij de natuur rondom de Mulderplas in het plaatsje Thull.

Bekijk de video

Paul Wijenberg

Als boswachter van Natuurmonumenten weet hij dat de natuur rondom de Mulderplas een onderschat gebied is. “Iedere dag zie je en hoor je hier weer wat nieuws".

Bekijk de video

Henk van der Linden

Henk woonde 45 jaar lang in Thull. Thull bracht hem als filmmaker alles wat hij nodig had. Veel van zijn films zijn hier opgenomen.

Bekijk de video

Nog meer hotspots rondom de Mulderplas

Natuur bij de Mulderplas

Tijdvenster Muldermolen

Tijdens je rondje om de Mulderplas ontdek je een tijdvenster. Het tijdvenster laat je zien hoe de Mulderplas is ontstaan. Zo was er in den beginnen helemaal geen vijver, wel was het er drassig en stroomde er de Geleenbeek, welke al sinds 1381 de schoepen liet draaien van de voormalige Muldermolen voor het malen van graan. Die molen stond op de plek waar nu de vijver ligt. Erlangs liep de doorgaande weg van Thull naar Schinnen. 

Natuurtrans­ferium

Niet ver van de Mulderplas vind je op de Hommerterveldweg een natuurtransferium waar men kosteloos kan parkeren. Vanuit dit punt kan een route naar de Mulderplas via het Mulderwegske worden gelopen, of een andere wandel- en fietsroute door Beekdaelen worden gestart.

Meet the Locals

Beekdaelen zit vol verrassingen en verhalen. Graag delen we die met jou en daarom kom je binnenkort onderweg op de Beekdaelenroute meerdere informatie zuilen tegen. Hier vertellen onze ‘locals’ waarom Beekdaelen zo bijzonder is. Een aantal van deze inwoners nodigt je uit om een kijkje te komen nemen.

Met grote dank aan

Er valt nog zo veel te ontdekken in Beekdaelen: