Meet the locals tijdens de Beekdaelenroute

Beekdaelen zit vol verrassingen en verhalen

Graag delen we die met jou en daarom kom je onderweg op de Beekdaelenroute enkele zuilen van cortenstaal tegen. Hier vertellen onze locals waarom Beekdaelen zo bijzonder is. Een aantal van deze inwoners nodigt je uit om een kijkje te komen nemen. Bekijk op deze webpagina al hun videoboodschappen.

Maak kennis met Sef Vergoossen

Maak kennis met Sef Vergoossen. De voormalige Nederlandse voetbaltrainer is een fervent fietser en laat zijn vrienden maar al te graag fietsend kennis maken met Beekdaelen. “Iets mooiers heeft Limburg niet te bieden, wel steiler!”. Je waant je hier in het buitenland in eigen land.

Maak kennis met Michelle Meens

Maak kennis met Michelle Meens, vijfde generatie van een bier liefhebbende familie. Al 400 jaar woont de familie Meens in het Limburgs buurtschap Thull in Schinnen, echter start het verhaal in 1870 toen Joseph Meens de Alfa bierbrouwerij stichtte. Volgens Michelle is er niks mooiers dan bier, want “bier verbroedert”.

Maak kennis met Jos Senden.

Maak kennis met Jos Senden. Jos bezoekt graag het Nonke Buusjke, een verzameling typische vakwerkhuizen uit het begin van de vorige eeuw, in de Schinveldse bossen. Hier komt hij om o.a. te genieten van de rust en de vlaai die er volgens eeuwenoude  wijze wordt gebakken.

Maak kennis met Lou Wouters en Tess Senden

Op deze plaats maak je kennis met Lou Wouters  en Tess Senden. Lou is een van de kunstenaars die hebben meegewerkt aan de serie bronzen  beelden die de leuningen van 7 bruggen over de rode beek verfraaien. Tess vertelt graag iets over haar favoriete beeld ‘Hoej Geet’, dat  verwijst naar een lokale carnavalstraditie. 

Maak kennis met Nico Eurelings

Maak kennis met Nico Eurelings. Als jongen riep hij al dat hij de 38 meter hoge watertoren zou kopen als dat mogelijk was. Samen met zijn team is de watertoren nu een belevingscentrum en marktplaats voor streekproducten met als motto: ‘Eten en drinken zover je kunt kijken’.

Maak kennis met Lise Smink

Maak kennis met Lise Smink. Een van haar favoriete plekken is de middeleeuwse motte bij het Kasteel Wijnandsrade. Ook bezoekt ze graag de binnenplaats van het huidige kasteel. Neem ook eens een kijkje en ga op zoek naar de vele gevelstenen en muurschilderingen. Hierin vind je terug dat er vroeger banden waren met Oostenrijk, Duitsland en Luxemburg.

Maak kennis met Ron Goessens

Maak kennis met Ron Goessens. Ron is bewoner van het bijzondere Fabritiushuis in het gehucht Wolfhagen. Het Fabritiushuis is gebouwd in 1615 door de familie Timmers die hun naam volgens de toenmalige trend lieten ‘verlatijnsen’ in Fabritius. Op nog geen honderd meter van het Fabritiushuis woonde ooit een leider van de beruchte bende van de Bokkenrijders, Geerlingh Daniëls.

Maak kennis met Eric Geurts, de eerste burgemeester van gemeente Beekdaelen

Hier maak je kennis met Eric Geurts, de eerste burgemeester van gemeente Beekdaelen. Als boegbeeld van de gemeente is hij er trots op dat in Beekdaelen de eerste heuvels van het bekende Zuid-Limburgse landschap te vinden zijn. Wandelen en fietsend geniet hij vaak van de diversiteit aan beken, dalen, bossen en plataeus in Beekdaelen. De echte verhalen van Beekdaelen vind je echter in een van de 15 mooie kernen, waar de inwoners elkaar ontmoeten.

Maak kennis met Martin Hurkens

Hier maak je kennis met Martin Hurkens. In 2010 won hij de tv-show ‘Holland got Talent’ waardoor hij tegenwoordig de hele wereld rond reist als operazanger. In Beekdaelen voelt hij zich pas echt thuis en zingt hij maar al te graag een lied in het dialect. Zijn favoriete plek is het uitzichtpunt op de Beukenberg (115 m NAP), waar hij de hele gemeente kan overzien. Geniet jij met hem mee?

Maak kennis met Rodney Swelsen

Hier maak je kennis met Rodney Swelsen. Rodney vertelt graag over de bijzondere feldbissbreuk, een breuklijn door het landschap dat voor een groot deel bepalend was voor de ontwikkeling van het gebied. De feldbissbreuk markeert de overgang van het plateau van Doenrade naar het beekdal van de Roode Beek. Door de breuk kon wel steenkool worden gewonnen ten zuiden van de breuk, maar niet ten noorden ervan. Het cultuurverschil tussen de mijnwerkers in het zuiden en de agrariërs in het noorden dat hierdoor destijds ontstond, werkt volgens Rodney tot op heden ten dage nog door.

Maak kennis met Peter Kleuters & Jan Deckers

Op deze plek maak je kennis met Peter Kleuters en Jan Deckers, vrijwilligers bij het Clemensdomein en het nieuw aangelegde Clemenspark. Graag vertellen zij hoe het rijke verleden hier tot leven komt en op welke manier deze plek, ook in deze tijd, mensen weet te verbinden en te inspireren.

Maak kennis met Dré Kuijpers

Als deelnemer van de werkgroep natuuronderhoud, van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN), onderhoudt hij de natuur rondom de Mulderplas in het plaatsje Thull.

Maak kennis met Paul Wijenberg

Als boswachter van Natuurmonumenten weet hij dat de natuur rondom de Mulderplas een onderschat gebied is. “Iedere dag zie je en hoor je hier weer wat nieuws".

Maak kennis met Henk van der Linden

Henk woonde 45 jaar lang in Thull. Thull bracht hem als filmmaker alles wat hij nodig had. Veel van zijn films zijn hier opgenomen.

Maak kennis met Martha Smyth-Hamers

Op deze plek maak je kennis met Martha Smyth-Hamers. Als lid van de Stichting Beschermd Dorpsgezicht Amstenrade vertelt zij graag waarom Amstenrade zo bijzonder is. Martha neemt u graag mee langs de Kerk, de Botermarkt en het Kasteel. Tevens vertelt zij met alle plezier wat het park, de Kloes en de Orangerie u te bieden hebben. In het minimuseum Landgoed Amstenrade komt het verleden weer tot leven!

Er valt nog zo veel te ontdekken in Beekdaelen: