Hotspots

in Beekdaelen

Voor het eerst in Beekdaelen? Of ben je er al vaker geweest?
Wij hebben een lijst gemaakt van hotspots die je in ieder geval gezien moet hebben tijdens je verblijf.

Deze hotspots mag je niet missen!

1

Schinveldse Bossen

In het prachtige Zuid-Limburg tegen de grens van Duitsland aan, bevinden zich de Schinveldse Bossen. De Schinveldse Bossen zijn een nog onontdekte groene parel tussen Schinveld en de Duitse Selfkant. Het natuurgebied ligt in de meest noordoostelijke punt van Zuid-Limburg en omvat het grootste aaneengesloten bosgebied van het Nationaal Landschap Zuid-Limburg.

Meer over de Schinveldse Bossen
2

Geleenbeekdal

Rond 1840 vormde de regio rondom het Geleenbeekdal een afwisselend landschap van kleine dorpen in beekdalen met kleinschalig gebruikte hooilanden en boomgaarden. Het dal van de Geleenbeek vormt een langgerekt groen gebied door het buitengebied van het stedelijk gebied in Zuid-Limburg. Het beekdal haar zijbeken is gedeeltelijk Natura 2000-gebied en ligt grotendeels in het Nationaal Landschap Zuid-Limburg.

Meer over het Geleenbeekdal
3

Platsbeekdal

Een wandeling door het Platsbeekdal is een overweldigende ervaring. Er zijn schitterende uitzichten vanaf het plateau en fijne wandelingen te maken door de velden. Er zijn tientallen holle wegen met dassenburchten en als u goed kijkt ziet u misschien het Zeggekorfslakje (Kathager beemden), dat uniek is in Nederland.

Meer over het Platsbeekdal
4

De Reus van Schimmert

Op het hoogste punt van het plateau van Schimmert, aan de zuidzijde van het dorp, is de watertoren gebouwd. Het gebouw is een ontwerp van architect J. Wielders en gebouwd in 1926 – 1927. Het is gebouwd in beton en met bakstenen omkleed. Tot aan de Tweede Wereldoorlog bevond zich bovenin de toren een restaurant. De toren heeft momenteel de status van rijksmonument.

Meer over de Reus van Schimmert
5

Alfa bierbrouwerij

In 1870 stichtte Joseph Meens in de lommerrijke heuvels van het Zuid-Limburgse Thull de Alfa Brouwerij. ALFA is een van de weinige brouwerijen in Nederland die nog geheel zelfstandig opereren en niet afhankelijk zijn van een groot concern. Bij de brouwerij staat inmiddels de 4e generatie van de familie Meens aan het roer.

Lees meer over de Alfa bierbrouwerij
6

Nonke Buusjke

Aan de rand van de Schinveldse Bossen ligt Nonke Buusjke, een verzameling Zuid-Limburgse vakwerkhuizen uit het begin van de vorige eeuw. De gerestaureerde vakwerkboerderij, het bakhuis, de stroopstokerij, de timmerwerkplaats, het weefhuis, de klompenmakerij en de schoenmakerij zijn authentiek ingericht. Het nieuwe sfeervolle hoofdgebouw, het Thei Berkershoes, is geschikt voor exposities, (muzikale) uitvoeringen, workshops, lezingen, bijeenkomsten, vergaderingen en aangewezen als bijzondere trouwlocatie.

Meer over Nonke Buusjke
7

Beukenberg (uitkijkpunt)

De Beukenberg ligt vlak ten noorden van het centrum van Oirsbeek. Boven aan de helling ligt de buurtschap Klein-Doenrade. De heuvel vormt samen met onder andere de westelijker gelegen Duivelsberg en de oostelijker gelegen heuvelrug Boomkensberg. De Beukenberg wordt van de Duivelsberg gescheiden door de Tomkensgrub, een droogdal of grub waar een holle weg doorheen loopt. De heuveltop steekt ongeveer 35 meter boven het dal uit en wordt omzoomd door hellingbos. De gelijknamige helling Beukenberg is populair in de wielersport. De helling heeft een gemiddelde hellingsgraad van 3,1 procent. Het steilste gedeelte van de klim ligt vlak bij de top en heeft een hellingsgraad van rond de 7 procent.

Lees meer

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website