De Bokkerijders: Een roversbende met een legende!

Beekdaelen een centrum van Bokkerijders

Het zuiden van de huidige provincie Limburg was in de 18e eeuw een staatkundig versnipperd gebied. Het bestond uit drie landjes die deels tot de Nederlandse republiek en deels tot Oostenrijk behoorden. Vanaf het jaar 1734 vonden overvallen met diefstallen uit kerken en grote boerderijen plaats, toegeschreven aan een grote goddeloze bende: de Bokkerijders!

 

Hebzucht, armoede, maar ook revolutionair gedachtegoed worden als mogelijke oorzaken voor het ontstaan van de bende genoemd.

Corrupt rechtsysteem

Uit nieuwe onderzoeken blijkt echter het toenmalige rechtssysteem de hoofdoorzaak te zijn. Want de toegepaste folter tijdens een verhoor bracht uiteindelijk de door justitie gewenste verklaring. Dit had tot gevolg, dat ruim zeshonderd burgers aan onder meer galg of wurgpaal geëxecuteerd werden. Een aanzienlijk aantal van hen kwam uit de huidige gemeente Schinnen, gezien als één van de centra van dit georganiseerde bendewezen. Zelfs één van haar leiders, de beruchte Geerlingh Daniëls, woonde in het gehucht Wolfhagen.

Bestel in de webshop

Culinaire fietstocht 'Bokken-Rollen'

Ontdek het buitengebied van Beekdaelen tijdens deze culinaire fietstocht. Onderweg geniet je van vier Bokkerijders-Traktaties geheel in het teken van het roerige Bokkerijdersverleden van de streek.

3 Bokkerijders weetjes!

Om de Bokkerijder-geschiedenis zichtbaar te maken zijn er vier Bokkerijdersroutes gemaakt die je gratis kunt downloaden. Onderweg kom je ook borden tegen met meer informatie over wat de Bokkerijdersbende ter plaatse heeft geterroriseerd!

Schepenbank, kerk en Grachtstraat Oirsbeek

Op de hoek van de straat staat een grote witte hoeve, in 1734 door een schepen gebouwd, en de Schepenbank genoemd. Het gebouw vervulde slechts tijdelijk deze functie. In tegenstelling tot het volksgeloof vond hier geen enkel proces tegen de leden van de Bokkerijdersbenden plaats. Dit gebeurde, evenals de detentie, op kasteel Amstenrade. Schuin tegenover de schepenbank ligt de kerk waar de Bokkerijders in 1735 een inbraak pleegden. In de Grachtstraat lag vroeger de Tiendhof, waar destijds een schepen woonde en de Bokkerijders poogden in te breken.

Hof Stammen Sweikhuizen

Een inwoner van Schinnen hoorde in de late avond van 4 maart 1750 in het Stammenderbos iemand op een fluit spelen, waarna vanuit verschillende richtingen mannen kwamen aanlopen. Een complice uit Spaubeek verklaarde, na te zijn gefolterd door de schepenbank van Geleen, dat dit het verzamelteken voor de leden was, om vervolgens, met vermijding van de hof Stammen, op weg te gaan naar Puth voor een inbraak bij boer Petri.

Galgenveld Danikerberg

Op dit galgenveld stonden naast de galg één of meerdere wurgpalen en een rad op een paal. Na de executie werd het lichaam verbrand of aan de dwarsbalk van de galg gehangen, zodat deze vrij was voor de volgende veroordeelde. Hiervoor was tevens een extra houten rek aanwezig. Tot afschrik van anderen bleven de lijken daar hangen of aan een rad die op een paal bevestigd was te pronk gesteld. Na geruime tijd begroef een vilder de stoffelijke resten onder de galg. Justitie voerde de straffen theatraal uit, zodat een voorbijganger de begane misdaad kon afleiden.

Er valt nog zo veel te ontdekken in Beekdaelen:

Culinair genieten

De culinaire tradities van Beekdaelen zijn befaamd; je vindt er daarom maar liefst drie hofleveranciers. In het pittoreske gehucht Thull kun je bij de Alfa bierbrouwerij het brouwersambacht bekijken én het resultaat proeven.

Lees verder
Chique modern wit kasteel in U-vorm met in het midden een terras.

Wakker worden in Beekdaelen

In Beekdaelen vind je meerdere leuke B&B's, campings, hotels en een kasteelhotel, waar je na een dag lang wandelen en/of fietsen heerlijk tot rust kunt komen. Waar je je ook in Beekdaelen bevindt, vanaf iedere plek is het de ideale uitvalsbasis om Zuid-Limburg te ontdekken.

Lees verder

Hotspots die je niet mag missen!

Deze hotspots mag je niet missen! V​oor het eerst in Beekdaelen? Of ben je er al vaker geweest? Wij hebben een lijst gemaakt van hotspots die je in ieder geval gezien moet hebben tijdens je verblijf.

Lees verder