Ontdek de omgeving van Beekdealen

Ga je mee op pad door de omgeving?

In Beekdaelen is veel te zien, veel te doen en veel te genieten. We nodigen daarom iedereen van harte uit om op ontdekkingsreis te komen. Trek er op eigen gelegenheid op uit of volg een van de vele routes die de gemeente doorkruisen. Ook geniet je hier van bijzondere monumenten, kastelen, cultuurhistorie en unieke activiteiten.

Beekdaelen zit vol verrassingen

De Schinveldse Bossen

Een 5-sterren wandelroute! In het prachtige Zuid-Limburg tegen de grens van Duitsland aan, bevinden zich de Schinveldse Bossen. De Schinveldse Bossen zijn een nog onontdekte groene parel in de gemeente Beekdaelen tussen Schinveld en de Duitse Selfkant. Het natuurgebied ligt in de meest noordoostelijke punt van Zuid-Limburg en omvat het grootste aaneengesloten bosgebied van het Nationaal Landschap Zuid-Limburg.

Genieten van panorama's en verhalen

Fietsen door Beekdaelen is genieten van prachtige natuur, vergezichten, kastelen, cultuurhistorie en uitrusten bij de gezelligste horeca. Geniet onderweg van de panorama’s over het plateaulandschap, proef lokale producten en luister naar de inspirerende verhalen van onze ‘locals’. De Beekdaelenroute heeft een totale afstand van 50 kilometer en is makkelijk te volgen via de fietsknooppunten en Beekdaelenroute routebordjes .

De Mulderplas

Van slikvijver tot natuurmonument! De Mulderplas in de buurtschap Thull, veranderde van een zwarte slikvijver naar een waar natuurmonument. Nu is het een plek voor iedereen: wandelaars, fietsers, vissers, natuurliefhebbers, toeristen en bewoners.

Langs beken en dalen!

De gemeente Beekdaelen is een ideaal gebied om te wandelen, te fietsen en paard te rijden. Tal van routes leiden via paadjes omhoog en omlaag. Door bossen en weilanden, langs beken en door dalen. 

Ontdek Beekdaelen op een bijzondere manier:

Een roversbende met een legende

Beekdaelen een centrum van Bokkerijders. Het zuiden van de huidige provincie Limburg was in de 18e eeuw een staatkundig versnipperd gebied. Het bestond uit drie landjes die deels tot de Nederlandse republiek en deels tot Oostenrijk behoorden. 

Een heilige weg vol lichtpunten

De Vogelsvalderenweg was een wandelpad door weilanden naar de oorspronkelijke parochiekerk van Merkelbeek. Inmiddels is het een verfraaide recreatieve route met bijzondere aandacht voor verlichting en het leggen van een verbinding met het Clemenskerkje.

De Feldbissbreuk

De Feldbiss is een breuk in de aardkorst die door Duitsland, België en Nederland loopt. Door de verschillende geologische lagen ten oosten en westen van de breuk was er steenkoolmijnbouw mogelijk. De mijnindustrie in Zuid-Limburg is daar een duidelijk voorbeeld van. 

Beekdaelen zit vol verhalen

Beekdaelen zit vol verrassingen en verhalen. Graag delen we die met jou en daarom kom je onderweg op de Beekdaelenroute enkele zuilen van cortenstaal tegen. Hier vertellen onze locals waarom Beekdaelen zo bijzonder is. Een aantal van deze inwoners zoals Michelle Meens van de Alfa Brouwerij nodigt je uit om een kijkje te komen nemen. Bekijk op deze webpagina al hun videoboodschappen.

Laat je inspireren door deze leuke brochures!

Beekdaelenroute fietskaart

Download de Beekdaelenroute fietskaart en geniet onderweg van de panorama’s over het plateaulandschap, proef lokale producten en luister naar de inspirerende verhalen van onze ‘local heroes’

De Mulderplas

Ontdek de Mulderplas! Een klein, maar verrassend natuurrijk recreatiegebied in het Geleenbeekdal bij de buurtschap Thull in de gemeente Beekdaelen

Bokkerijdersroutes

Ontdek de legende rondom de Bokkerijdersbende tijdens één van de Bokkerijdersroutes.

Schinveldse Bossen

Om dit unieke gebied te ontdekken kunt u de 5-sterren wandelroute lopen. Deze route is bewegwijzerd middels paaltjes met daarop vijf Gouden Sterren.

Dit is Parkstad!

De naam Parkstad roept landelijke én stedelijke associaties op. De tegenstellingen maken dit tot de leukste regio van Nederland! Het is er groen en rustig vol kastelen en kloosters, maar het bruist ook door de kleurrijke steden, topattracties en te gekke festivals. 

Er valt nog zo veel te ontdekken in Beekdaelen:

Culinair genieten

De culinaire tradities van Beekdaelen zijn befaamd; je vindt er daarom maar liefst drie hofleveranciers. In het pittoreske gehucht Thull kun je bij de Alfa bierbrouwerij het brouwersambacht bekijken én het resultaat proeven.

Lees verder
Chique modern wit kasteel in U-vorm met in het midden een terras.

Wakker worden in Beekdaelen

In Beekdaelen vind je meerdere leuke B&B's, campings, hotels en een kasteelhotel, waar je na een dag lang wandelen en/of fietsen heerlijk tot rust kunt komen. Waar je je ook in Beekdaelen bevindt, vanaf iedere plek is het de ideale uitvalsbasis om Zuid-Limburg te ontdekken.

Lees verder

Hotspots die je niet mag missen!

Deze hotspots mag je niet missen! V​oor het eerst in Beekdaelen? Of ben je er al vaker geweest? Wij hebben een lijst gemaakt van hotspots die je in ieder geval gezien moet hebben tijdens je verblijf.

Lees verder