Schinveldse Bossen

Een 5-sterren wandelroute Bekijk video

In het prachtige Zuid-Limburg tegen de grens van Duitsland aan, bevinden zich de Schinveldse Bossen. De Schinveldse Bossen zijn een nog onontdekte groene parel in de gemeente Beekdaelen tussen Schinveld en de Duitse Selfkant. Het natuurgebied ligt in de meest noordoostelijke punt van Zuid-Limburg en omvat het grootste aaneengesloten bosgebied van het Nationaal Landschap Zuid-Limburg.

Maak kennis met een historisch dorpje, waarin de tijd stil lijkt te staan in het jaar 1900, ervaar de legende van Lammendam-schans en nuttig een hapje en drankje bij diverse horecagelegenheden. De Schinveldse Bossen zijn voorzien van vele bezienswaardigheden en is voor de iedereen die de plaatselijke cultuur wilt ondervinden of houdt van prachtige landschappen.

De 5-sterrenroute refereert aan de 5 sterren die het Nationaal Landschap Zuid-Limburg zijn toebedeeld. Maar deze sterren staan óók symbool voor de 5 highlights die u op deze route tegenkomt.

Vele geheimen

Maak kennis met museumdorp Nonke Buusjke, waarin de tijd stil lijkt te staan in het jaar 1900, ervaar de legende van de Lammendamschans en nuttig een hapje en drankje bij diverse horecagelegenheden. De Schinveldse Bossen herbergen vele geheimen en zijn er voor iedereen die de plaatselijke cultuur wilt ontdekken of de overweldigende natuur wil ervaren.

5-Sterren wandelroute

Om de bezoekers kennis te laten maken met de Schinveldse Bossen is een bijzonder fraaie 5-sterren wandelroute ontwikkeld. De route is zowel digitaal als in een brochure te verkrijgen. Vraag vooral naar de brochure. Hierin staan interessante voordeel-coupons, in te leveren bij de diverse horecagelegenheden tijdens of na de wandeling.

De 5-sterrenroute refereert aan de 5 sterren die het Nationaal Landschap Zuid-Limburg zijn toebedeeld. Maar deze sterren staan óók symbool voor de 5 highlights die u op deze route tegenkomt.

Productie: Upendi Film

5 Sterren - 5 Highlights

1

Schinveldse Es

Tussen het dorp Schinveld en de Schinveldse Bossen ligt een open agrarisch gebied. Dit authentiek agrarisch cultuurlandschap staat bekend als de Schinveldse Es. De bosrand die grenst aan de open ‘Es’ staat vol kruidenrijke graslanden waar ook een zeldzaam oud runderras zijn thuis vindt, de Heidekoe.

2

Schinveldse Bossen & Lammendam Schans

Schansen zijn historische resten van versterkte woonplaatsen omringt door een gracht. In de Middeleeuwen stond hier de Leiffaertshof. De Lammendam Schans in de Schinveldse Bossen, is te bereiken via een houten brug. Door een grote brand is het hof in de as gelegd, waarbij de dochter des huizes is omgekomen. De dorpslegende vertelt dat haar geest langs de bosrand ronddwaalt in een wit gewaad: La Madame Blanche, in de volksmond bekend als ‘De Witte Juffer van de Lammendam’.

3

Zweefvliegveld ELZC

Een groot, open grasveld in het noordelijkste deel van het gebied is de start- en landingsbaan van de Eerste Limburgse Zweefvlieg Club (ELZC). Van april tot november wordt vanaf dit terrein gevlogen, indien het weer dit toelaat. De vereniging werd opgericht in 1934 en voerde de eerste vluchten uit vanaf de Heksenberg. Naast het vliegveld is er ook een restaurant aanwezig, waar u een hapje en drankje kunt nuttigen.

meer info
4

Nonke Buusjke & Historische Landbouw

Aan de rand van de Schinveldse Es bevindt zich Nonke Buusjke, een bijzonder museumdorp waar men zich terug in de tijd waant. Ervaar het plattelandsleven van het jaar 1900, compleet met een gerestaureerd vakwerkboerderij, een authentiek bakhuis, een stroopstokerij en meer historische gebouwen uit die tijd.

De akkers rondom het Nonke Buusjke worden bewerkt door de Stichting Historische Landbouw. Deze stichting bewerkt de landerijen op authentieke manier, dus zonder tractors maar met paardenkrachten. Laat u meenemen terug in de tijd...

meer info
5

Dal van de Roode Beek

De Roode Beek ontspringt in de Brunsummerheide, waar de veenachtige grond het water op sommige plaatsen rood kleurt. Het dal vormt een prachtig natuurgebied waar vochtige heide en hellingveen elkaar afwisselen. Zeldzame planten, zoals de watergentiaan en de kleine veenbes, kunnen hier goed vertoeven. In deze omgeving is aardewerk gevonden, afkomstig uit de Middeleeuwse pottebakkerstijd. Als herinnering aan dit verleden is een schaalmodel gerealiseerd van een Middeleeuwse pottebakkersoven.

In het dal van de Roode Beek verrijst een kunstmatige heuvel. Deze heuvel is opgeworpen met de grond die tijdens werkzaamheden aan de Roode Beek is vrijgekomen. Boven op deze heuvel is het Bovenmeer gerealiseerd. Heerlijk om even uit te waaien en te genieten van het panoramisch uitzicht.

Om de bezoekers kennis te laten maken met de Schinveldse Bossen is een bijzonder fraaie 5-sterren wandelroute ontwikkeld. De route is zowel digitaal als in een brochure te verkrijgen. Vraag vooral naar de brochure. Hierin staan interessante voordeel-coupons, in te leveren bij de diverse horecagelegenheden tijdens of na de wandeling.

De 5-sterren wandelroute, digitaal en op papier

De Schinveldse Bossen op haar mooist..

Startpunten van de route

Een hapje en een drankje, tijdens en na het wandelen

De voordeel-coupons uit de brochure zijn bij onderstaande bedrijven in te leveren

Stichting Nonke Buusjke, museumdorp

Nonke Buusjke is een openlucht museum, in de volksmond ook wel vaak museumdorp genoemd. Hier kunt u beleven hoe het leven en werken er uit zag rond rond 1900. Alle gebouwen zijn volledig ingericht met authentieke meubels en gebruiksvoorwerpen die op het Limburgse platteland werden gebruikt. Nonke Buusjke ligt aan de rand van de Schinveldse bossen en ademt hierdoor rust en stilte uit.

Op zondagen, maar ook op doordeweekse dagen komt men er graag voor een lekkere kop koffie, vlaai uit de sjansenoven en een rondleiding door een van onze gidsen.

Nonke Buusjke beschikt over een (kleine) parkeergelegenheid en is toegankelijk voor gehandicapten.

Meer info en openingstijden

Eetcafé De Kem

Miriam Groot en Jos Joosten heten u van harte welkom bij het rustig, tegen de bosrand aan gelegen Eetcafé De Kem. Zij beschikken over een mooi terras en enkele speeltoestellen voor de kinderen. Met een wisselende menukaart kunt u een keuze maken uit diverse gerechten voor elk wat wils. De keuken biedt op alle geopende dagen u de mogelijkheid om te eten tot 20:00 uur.

meer info en openingstijden

Restaurant de Lier

Restaurant De Lier staat voor biologische mooie gerechten. Vleesgerechten oa.van de Schinveldse Schotse Hooglanders, groenten en kruiden uit eigen moestuin. Vlaaien, bonbons en brood huisgemaakt. De sfeer is warm en ontspannen, met knapperend open haardvuur in de winter. En een in het groen gelegen prachtig terras uitkijkend op de zweefvliegbaan waar de zweefvliegtuigen opstijgen. Servicepunt van de VVV, waar u al uw informatie over ons prachtig gebied kunt vinden. En de streekproductenwinkel met heerlijke lekkernijen.

Kort gezegd.....Welkom in De Lier.

meer info en openingstijden

BovenWater Food&Drinks

BovenWater Food&Drinks is een prima start- en rustplaats voor een fiets- of wandeltocht door het grensoverschrijdend park. Ook zonder enige beweging is het goed toeven op het terras dat als het ware boven het water van de visvijver zweeft. Kom tot rust met een kop koffie en een stuk vlaai of geniet van een goed getapte pint. BovenWater serveert ook ontbijt en lunch, in de eigen keuken bereid.

Met de auto volgt u de bruine toeristische bewegwijzering met het opschrift “Bezoekerscentrum Roode Beek/Rode Bach”

meer info en openingstijden

Biej de Tant i Sjilvend

Als afsluiting van uw wandeling in ons 5 sterren gebied, kunt u Biej de Tant op zondag komen genieten van (H)eerlijk eten, een goed glas wijn of een speciaal bier. Een High Tea bij Biej de Tant is een bijzondere ervaring! Een aanrader!

meer info en openingstijden

Cafe de Mert

Café De Mert ligt aan de markt in Schinveld, en is dé ontmoetingsplek voor iedereen die wilt genieten van het leven. Aan de sfeervolle bar, het middelpunt van het café of in een van de gezellige hoekjes, u voelt zich er gelijk thuis. Café De Mert doet zijn naam alle eer aan met meerdere (speciaal)bieren zoals Erdinger (licht en donker), Grimbergen, Brand Zwaar Blond en Brand Weizen. Op veler verzoek is de lokale trots gelijk aan de Limburgse trots: het Brand bier welk huispilsener is.

meer info en openingstijden

’t Pletzke, vers belegde broodjes

Iedere dag zorgen wij ervoor dat met veel enthousiasme en liefde uw broodjes klaar gemaakt worden... en dat proeft u. Altijd vers... Altijd de beste kwaliteit!

Al meer dan 5 jaar verzorgen wij de broodjes voor ontbijt en lunch. Wij hebben een zitgedeelte voor ongeveer 10 personen, waar u gezellig kunt eten. Als het zonnetje schijnt is het bijzonder genieten op ons terras. Maak een tussenstop bij ons tijdens uw wandeling of fietstocht.

Tot ziens bij ’t Pletzke

meer info en openingstijden

Feestzaal Meetpoint

Heeft u binnenkort iets te vieren of bent u op zoek naar een geschikte lokatie voor een of ander gelegenheid? Neem vrijblijvend contact op. Zij laten u graag weten wat de mogelijkheden zijn en stemmen die dan af op uw persoonlijke wensen. Behalve koffietafels, van standaard tot luxe, verzorgen zij ook lunches, diners, warme en koude hapjes en warme en koude buffetten. Feestzaal Meetpoint is tevens geschikt als begin- en eindpunt voor vooraf georganiseerde wandelingen van groepen.

meer info en openingstijden

IJscoland

IJssalon IJscoland Schinveld; Hier kunt u terecht voor een lekker ijs, koffie of een andere lekkernij. Geniet van ons ambachtelijke ijs welke dagelijks vers bereid wordt in de open keuken. U ziet hierbij het hele proces van grondstof tot lekker schepijsje. Of misschien heeft u meer zin in een lekker kopje Italiaanse koffie? Daarnaast bakken zij dagelijks verse suikerwafels (ook lekker met ijs en verse aardbeiden) en hebben zij hiernaast ook softijs, handgemaakte milkshakes, ijskoffie en apfelstrudels.

Ga genieten bij IJscoland!

meer info en openingstijden

Brasserie Scoop

Een kleine brasserie in het pitoreske Schinveld, gelegen in het centrum met voldoende parkeergelegenheden. Omringt door het prachtige beboste Schinveldse bossen. Zij werken uitsluitend met verse producten en hebben een kleine menukaart met diverse gerechten. Zo is er voor ieder wat wils. U kunt er terecht voor een uitgebreid ontbijt - lunch - diner. Tevens verzorgen zij buffetten en feestjes op locatie.

meer info en openingstijden

Landgoed de Schinvelder Hoeve

Welkom bij de Schinvelder Hoeve

Ook bekend als Landgoed huis Heyenhoven, de oudste naamsvermelding van deze carréhoeve uit 1385.  Een parel in de regio Parkstad! Gelegen tussen steden als Heerlen, Brunssum, Landgraaf en Kerkrade, maar ook onze regio functie voor de Duitse Selfkant is onmiskenbaar. De Schinvelder Hoeve is uniek vanwege zijn exclusiviteit, zijn ligging in het groen, zijn goede bereikbaarheid en zijn niet te vergeten luxe suites. De hoeve staat tot uw beschikking, of het nu is om uw meest bijzondere dag te vieren of om uw zakelijke gasten in de watten te leggen.

meer info en openingstijden

De Schinveldse Bossen en een belangrijke rol voor Natuurmonumenten

Natuurmonumenten en de Schinveldse Bossen

Natuurmonumenten beheert en beschermt de natuur in Nederland, voor nu en voor later. Dat doen zij ook voor het gebied in de Schinveldse Bossen. U vindt hier het grootste aaneengesloten bosgebied in Zuid-Limburg! Het bos loopt geleidelijk over in de vochtige graslanden langs de beek. Ontdek meer over de Schinveldse Bossen en Natuurmonumenten door op de link te klikken.

meer informatie over Natuurmonumenten

De Schinveldse Bossen als onderdeel van het grensoverschrijdende Natuurpark Roode Beek - Rodebach

De Schinveldse Bossen zijn gelegen in het grensoverschrijdende Natuurpark Roode Beek – Rodebach. Dit natuurpark is samen met de gemeente Gangelt (Duitsland) en partners ontwikkeld. Klik hier voor meer informatie.

De wandeling en deze pagina zijn mede mogelijk gemaakt door:

De diverse foto's op deze pagina zijn o.a. gemaakt door Remo Jacobs, Ria Gerards en Wouter Roosenboom.

 

 

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website