Mariakapel

Mariakapel

achter de kerk 1
Schinnen

De Mariakapel, Vredeskapel Schinnen of kapel voor O.L. Vrouw, Koningin van de Vrede. De kapel staat op de westelijke top van de Krekelberg en ligt zo'n 200 meter ten zuidoosten van de Sint-Dionysiuskerk. 


In Schinnen zijn er nog twee andere Mariakapellen. De kapel met Mariapark heeft sinds 1999 de status rijksmonument en is gewijd aan Maria Koningin van de Vrede. 


In 1939 werd de kapel en het park in opdracht van het kerkbestuur van Schinnen gebouwd en vervolgens ingewijd. De architect was H.H.A. Tummers uit Heerlen. De kapel werd gebouwd vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

 

De kapel staat boven op de top van de met bomen begroeide heuvel. Ze is bereikbaar via een trappartij en een rondwandeling vanaf de weg Schinnen-Thull aan de voet van de heuvel. Onderaan de heuvel bevindt zich een toegangsboog met daarin de tekst 'Mariapark'. 


Zowel buiten de kapel als in de kapel staan een aantal rijen banken. De bakstenen kapel is opgetrokken in traditionalistische stijl. De kapel bestaat uit een rechthoekig schip met een puntgevel/tuitgevel en een verzonken gebroken zadeldak en een iets smaller maar hoger torenvormig koor met een tentdak. 


De spitsboogvensters hebben natuurstenen sluitstenen en traliewerk. De zijgevels van het schip en de vier gevels van het koor hebben een bloktandvormige kroonlijst.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!