Beekdaelenroute

Genieten van panorama's en verhalen

Fietsen door Beekdaelen is genieten van prachtige natuur, vergezichten, kastelen, cultuurhistorie en uitrusten bij de gezelligste horeca. Geniet onderweg van de panorama’s over het plateaulandschap, proef lokale producten en luister naar de inspirerende verhalen van onze ‘locals’.

De Beekdaelenroute

De Beekdaelenroute heeft een totale afstand van 50 kilometer en is makkelijk te volgen via de fietsknooppunten en Beekdaelenroute routebordjes . De route is opgedeeld in een noordlus (gele bordjes / 26 km) en zuidlus (oranje bordjes / 24 km), die aaneen geknoopt kunnen worden.

Voor de volledige route volg je fietsknooppunten:
87 / 24 / 86 / 60 / 70 / 71 / 61 / 62 / 30 / 52* / 75 / 91 / 52 / 66 / 34 / 88 / 87 / 83 / 96 / 95 / 98 / 63 / 62 / 35 / 90 / 92 / 93 / 25 / 85 / 84 / 83

  • Verbindingsknooppunt van de noord- en zuidlus is 87 + 83.
  • knooppunt 52* is een Duits fietsknooppunt.

Even afstappen...

De Beekdaelenroute fietsen zonder af te stappen zou zonde zijn! Onderweg fiets je langs adembenemende panorama’s, bijzondere gebouwen en verrassende horeca. Op deze webpagina vind je alvast meerdere afstaptips. Download voor alle afstaptips de Beekdaelenroute kaart op deze webpagina.

Heb je onderweg je camera of telefoon bij de hand? Vergeet die bijzondere momenten dan niet vast te leggen en deel ze op social media met #beekdaelenroute. Zo kunnen alle fans van Beekdaelen meegenieten!

Op de pedalen in Beekdaelen!

Beekdaelenroute fietskaart

Download de Beekdaelenroute fietskaart en geniet onderweg van de panorama’s over het plateaulandschap, proef lokale producten en luister naar de inspirerende verhalen van onze ‘local heroes’

Afstap tips Beekdaelenroute

Nonke Buusjke

Aan de rand van de Schinveldse Es bevindt zich Nonke Buusjke, een bijzonder museumdorp waar men zich terug in de tijd waant. Ervaar het plattelandsleven van het jaar 1900, compleet met een gerestaureerd vakwerkboerderij, een authentiek bakhuis, een stroopstokerij en meer historische gebouwen uit die tijd. De akkers rondom het Nonke Buusjke worden bewerkt door de Stichting Historische Landbouw. Deze stichting bewerkt de landerijen op authentieke manier, dus zonder tractors maar met paardenkrachten. Laat u meenemen terug in de tijd...

De Reus van Schimmert

Deze watertoren uit 1927 is 38 meter hoog en mede vanwege de ligging een duidelijk herkenningspunt in Beekdaelen. Er huist nu een kennisinstituut en marktplaats voor streekproducten met als motto: ‘Eten en drinken zover je kunt kijken, maar niet verder’. Het zicht bovenin de toren reikt tot zo’n 46 kilometer. Zo wordt lokaal produceren en consumeren letterlijk zichtbaar. Verder is er een smaaktheater, een proef- en belevingsconcept en een brasserie.

Beukenberg in Oirsbeek

Deze idyllische plek heeft een minder mooie oorsprong. De Beukenberg maakt onderdeel uit van het plateau van Doenrade, maar werd afgegraven voor zand en grind. Het ontstane gat is later weer opgevuld met afval. De stortplaats werd zo’n 20 jaar geleden afgedekt met ondoorlatende folie en teruggegeven aan de natuur. Nu is het een hoog punt van waaruit je in een groene omgeving geniet van een schitterend panorama.

Het verwoeste kasteel van Etzenrade

Alleen enkele oude grachten afgetekend in het landschap, zijn nog over van Kasteel Etzenrade. Ze liggen achter de mooi gerestaureerde hoeve Etzenraderhuuske in Jabeek. De historische grachten van Kasteel Etzenrade zijn gereconstrueerd. Archeologische vondsten hebben een prominente plek gekregen en worden op een vernieuwende manier getoond.

De fietsbrug van Schinveld

Wel 188 meter lang is deze fietsbrug bij Schinveld. De Amsterdamse kunstenares Marijke de Goey integreerde drie van haar kunstwerken in het brugontwerp, die de poortfunctie van de brug uitbeelden. In het hart van de rotonde op het steunpunt van de brug staat De Lotusbloem, bestaand uit meerdere opeengestapelde kubussen.

Meet the Locals

Beekdaelen zit vol verrassingen en verhalen. Graag delen we die met jou en daarom kom je binnenkort onderweg op de Beekdaelenroute meerdere informatie zuilen tegen. Hier vertellen onze ‘locals’ waarom Beekdaelen zo bijzonder is. Een aantal van deze inwoners nodigt je uit om een kijkje te komen nemen.

Beken, dalen, bossen en plassen!

Dal van de Roode Beek in Schinveld vanuit de lucht

Roode Beek & Rodebach

In het begin van de vorige eeuw stroomden de Roode Beek en de Rodebach beide uit in een enorm moerasgebied. In 2003 kregen de beken weer de vrije loop. Dit had snel effect: veel planten en dieren keerden terug.

Het Geleenbeekdal

In de jaren vijftig werd de meanderende Geleenbeek gekanaliseerd. Inmiddels is de Geleenbeek terug gegeven aan de natuur. Het resultaat mag er zijn!

Schinveldse Bossen

Eén van de grootste bosgebieden van Limburg heeft een bijzondere kleigrond die zeldzame flora huisvest. De natuur mag hier lekker haar gang gaan.

Er valt nog zo veel te ontdekken in Beekdaelen:

Culinair genieten

De culinaire tradities van Beekdaelen zijn befaamd; je vindt er daarom maar liefst drie hofleveranciers. In het pittoreske gehucht Thull kun je bij de Alfa bierbrouwerij het brouwersambacht bekijken én het resultaat proeven.

Lees verder
Chique modern wit kasteel in U-vorm met in het midden een terras.

Wakker worden in Beekdaelen

In Beekdaelen vind je meerdere leuke B&B's, campings, hotels en een kasteelhotel, waar je na een dag lang wandelen en/of fietsen heerlijk tot rust kunt komen. Waar je je ook in Beekdaelen bevindt, vanaf iedere plek is het de ideale uitvalsbasis om Zuid-Limburg te ontdekken.

Lees verder

De mooiste routes in Beekdaelen

De gemeente Beekdaelen is een ideaal gebied om te wandelen, te fietsen en paard te rijden. Tal van routes leiden via paadjes omhoog en omlaag. Door bossen en weilanden, langs beken en door dalen. 

Lees verder