Beekdaelenroute

Genieten van panorama's en verhalen! Bekijk video

Fietsen door Beekdaelen is genieten van prachtige natuur, vergezichten, kastelen, cultuurhistorie en uitrusten bij de gezelligste horeca. Geniet onderweg van de panorama’s over het plateaulandschap, proef lokale producten en luister naar de inspirerende verhalen van onze ‘locals’.

De Beekdaelenroute

De Beekdaelenroute heeft een totale afstand van 50 kilometer en is makkelijk te volgen via de fietsknooppunten en Beekdaelenroute routebordjes . De route is opgedeeld in een noordlus (gele bordjes / 26 km) en zuidlus (oranje bordjes / 24 km), die aaneen geknoopt kunnen worden. Voor de volledige route volg je fietsknooppunten:
87 / 24 / 86 / 60 / 70 / 71 / 61 / 62 / 30 / 52* / 75 / 91 / 52 / 66 / 34 / 88 / 87 / 83 / 96 / 95 / 98 / 63 / 62 / 90 / 92 / 93 / 25 / 85 / 84 / 83

  • Verbindingsknooppunt van de noord- en zuidlus is 87 + 83.
  • knooppunt 52* is een Duits fietsknooppunt.

Klik hier om de route direct te downloaden.

Even afstappen...

De Beekdaelenroute fietsen zonder af te stappen zou zonde zijn! Onderweg fiets je langs adembenemende panorama’s, bijzondere gebouwen en verrassende horeca. Op deze webpagina vind je alvast meerdere afstaptips. Download voor alle afstaptips de Beekdaelenroute kaart op deze webpagina.

Heb je onderweg je camera of telefoon bij de hand? Vergeet die bijzondere momenten dan niet vast te leggen en deel ze op social media met #beekdaelenroute. Zo kunnen alle fans van Beekdaelen meegenieten!

Meet the Locals

Beekdaelen zit vol verrassingen en verhalen. Graag delen we die met jou en daarom kom je binnenkort onderweg op de Beekdaelenroute meerdere informatie zuilen tegen. Hier vertellen onze ‘locals’ waarom Beekdaelen zo bijzonder is. Een aantal van deze inwoners nodigt je uit om een kijkje te komen nemen.

Bekijk alle video's

Download De Beekdaelenroute fietskaart

Afstap tips Beekdaelenroute

1

Nonke Buusjke

Aan de rand van de Schinveldse Bossen ligt openluchtmuseum Nonke Buusjke, een verzameling typische vakwerkhuizen uit het begin van de vorige eeuw. De gerestaureerde vakwerkboerderij, het bakhuis, de stroopstokerij, de timmerwerkplaats, het weefhuis, de klompenmakerij en de schoenmakerij zijn allemaal authentiek ingericht. Het idee achter Nonke Buusjke: even een pas op de plaats en ervaren dat vroeger alles langzamer ging, maar dat het niet altijd slechter was.

Meer over Nonke Buusjke
2

De Reus van Schimmert

Deze watertoren uit 1927 is 38 meter hoog en mede vanwege de ligging een duidelijk herkenningspunt in Beekdaelen. Er huist nu een kennisinstituut en marktplaats voor streekproducten met als motto: ‘Eten en drinken zover je kunt kijken, maar niet verder’. Het zicht bovenin de toren reikt tot zo’n 46 kilometer. Zo wordt lokaal produceren en consumeren letterlijk zichtbaar. Verder is er een smaaktheater, een proef- en belevingsconcept en een brasserie.

Meer over de Reus van Schimmert
3

Beukenberg in Oirsbeek

Deze idyllische plek heeft een minder mooie oorsprong. De Beukenberg maakt onderdeel uit van het plateau van Doenrade, maar werd afgegraven voor zand en grind. Het ontstane gat is later weer opgevuld met afval. De stortplaats werd zo’n 20 jaar geleden afgedekt met ondoorlatende folie en teruggegeven aan de natuur. Nu is het een hoog punt van waaruit je in een groene omgeving geniet van een schitterend panorama.

Meer over de Beukenberg
4

Het verwoeste kasteel van Etzenrade

Alleen enkele oude grachten afgetekend in het landschap, zijn nog over van Kasteel Etzenrade. Ze liggen achter de mooi gerestaureerde hoeve Etzenraderhuuske in Jabeek. De historische grachten van Kasteel Etzenrade zijn gereconstrueerd. Archeologische vondsten hebben een prominente plek gekregen en worden op een vernieuwende manier getoond.

Meer over het Kasteel van Etzenrade
5

De fietsbrug van Schinveld

Wel 188 meter lang is deze fietsbrug bij Schinveld. De Amsterdamse kunstenares Marijke de Goey integreerde drie van haar kunstwerken in het brugontwerp, die de poortfunctie van de brug uitbeelden. In het hart van de rotonde op het steunpunt van de brug staat De Lotusbloem, bestaand uit meerdere opeengestapelde kubussen.

Eten en drinken in Beekdaelen

De Beekdaelenroute nodigt uit om van het leven te genieten, ook aan tafel of op een zonnig terras. De culinaire tradities worden hoog gewaardeerd: zowel stroopfabriek Canisius als de Alfa bierbrouwerij zijn hofleveranciers. Dat genieten kan bij een leuke brasserie, een verfijnd restaurant of een gezellig eetcafé.

Hofleveranciers in Beekdaelen

1

Alfa bier

In 1870 stichtte Joseph Meens in de lommerrijke heuvels van het Zuid-Limburgse Thull de Alfa Brouwerij. ALFA is een van de weinige brouwerijen in Nederland die nog geheel zelfstandig opereren en niet afhankelijk zijn van een groot concern. Bij de brouwerij staat inmiddels de 4e generatie van de familie Meens aan het roer.

Meer over de Alfa bier brouwerij
2

Canisius

Een rijke smaak met rijke traditie. Sinds het inblikken van de eerste stroop in 1903, meer dan honderd jaar geleden, is het maken ervan een ware cultuur. Een traditie die onze Bourgondische Limburgers eigen is. Die rijkdom aan 'boeren'-traditie hebben we te dankenaan fruithandelaar Jean Canisius. Mede dankzij hem gaan bij de Canisius stroopfabriek jaarlijks meer dan 3 miljoen kilogram delicieuse stroop de deur uit.

Meer over Canisius Schinnen

Hofleverancier is een koninklijk predicaat en een titel die je niet zomaar krijgt. Je bedrijf moet minstens honderd jaar bestaan, zelfstandig zijn en sinds de oprichting in handen zijn van dezelfde familie. Het product dient daarnaast authentiek te zijn. Schinnen herbergt drie hofleveranciers.

In Beekdaelen is veel te zien, veel te doen en veel te genieten. We nodigen daarom iedereen van harte uit om al wandelend, fietsend, of te paard, op ontdekkingsreis te komen. Geniet van prachtige natuur, vergezichten, bijzondere monumenten, kastelen, cultuurhistorie en unieke activiteiten. Bijkomen kan uiteraard in een van de talrijke Bourgondische eetgelegenheden. Of blijf wat langer en wordt uitgerust wakker voor een dag vol nieuwe avonturen in een van de vele overnachtingsmogelijkheden.

De gemeente Beekdaelen is ervan overtuigd dat als jouw wandelschoenen thuis aan de haak hangen, jouw paard uitrust in zijn stal of je fiets weer op zijn vertrouwde plekje staat, je met veel plezier aan Beekdaelen zult terugdenken.

Laat je inspireren en overtuig je zelf!

Blijf wat langer in Beekdaelen!

Liever langer blijven in Beekdaelen? Of nog een keer terugkomen? Je bent meer dan welkom in één van de verrassende accommodaties. Kies uit een sfeervolle B&B, een van de goed verzorgde campings of een betoverende overnachting in een kasteelhotel. Na een flinke fietstocht is een beetje verwennerij wel op z’n plaats…

Bekijk alle overnachtingsmogelijkheden

E-bike huren bij Bike Limburg

Of je nu Beekdaelen wilt ontdekken via de Beekdaelenroute, of verder het heuvelland in voor nog meer prachtige vergezichten, met een E-bike van Bike Limburg ben je altijd zorgeloos onderweg.

E-bike huren bij Bike Limburg

Beekdaelen, een gebied vol... beken en dalen. Tijdens de Beekdaelenroute fietsje over meerdere plateaus, door holle wegen en langs de Roode Beek en de Geleenbeek. Ook kom je door een aantal bossen, beken en plassen die bepalend zijn voor het landschap van Beekdaelen.

Beken, dalen, bossen en plassen!

Te doen in Beekdaelen

Kom fietsen in Beekdaelen!

Fietsen door Beekdaelen is genieten van prachtige natuur, vergezichten, bijzondere monumenten, kastelen, cultuurhistorie en unieke activiteiten. Bijkomen kan uiteraard in een van de talrijke Bourgondische eetgelegenheden. Welke route ga jij als eerste volgen?

Beekdaelen een centrum van Bokkerijders

Een goddeloze roversbende die zo snel te werk ging, dat ze ’s nachts op vliegende bokken zouden vluchtten… In de 18e eeuw, een tijd van armoede, overvielen ze grote boerderijen in het huidige Zuid-Limburg. Beekdaelen was een echt roversnest: één van de beruchte bendeleiders, Geerlingh Daniëls, woonde in Wolfhagen. In het rondom het Fabritiushuis in Wolfhagen zou de eerste Bokkerijdersbende zijn opgericht.

meer over de Bokkenrijders in Beekdaelen

Genieten van de Beekdaelenroute

Wij wensen iedereen veel plezier tijdens het fietsen van
de Beekdaelenroute!

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website