Lezing & Wandeling: de Sporen van de Benedictijnen in Merkelbeek

Merkelbeek Bezoek website

Lezing & Wandeling: de Sporen van de Benedictijnen in Merkelbeek

Lezing & Wandeling: de Sporen van de Benedictijnen in Merkelbeek ClemensdomeinMerkelbeek Naar de website
In 2014 werd de monumentale Clemenskerk gerestaureerd. Het Clemensdomein en de Lourdesgrot op het domein was jarenlang een belangrijke trekpleister voor pelgrims. 

Deze kerk had dienst gedaan als parochiekerk van de Clemensparochie in Merkelbeek en werd rond het jaar 1000 gebouwd. Na de bouw van een nieuwe parochiekerk in 1879 werd de kerk gebruikt als kapel van het klein klooster van de zusters van het Kostbaar Bloed. 

In 1892 namen de Benedictijnen uit Affligem het klooster over; breidden dit uit, bouwden een nieuwe kerk voor het volk en gebruikte deze kapel als nachtkoor voor hun getijden. In 1922 vertrokken de Benedictijnen naar Mamelis en namen de Karmelieten het klooster over. 

Bij de restauratie van het Clemensdomein in 2014 werd het Benedictijns interieur met de muurschilderingen hersteld. In de lezing is er aandacht voor de restauratie en de betekenis van de afgebeelde heiligen. 

In 2020 werden deze heiligen op de weg naar de kerk als lichtelementen ingebouwd in het stukje Beekdaelenroute, dat naar het Clemenskerkje leidt. In de aansluitende wandeling kun je die lichticonen bewonderen. De lezing en wandeling start om 14.00 uur.

Overzicht

Prijs

Vrije gave.

Data
2023
mei 7
Contact
Clemensdomein, Merkelbeek

Dit vind je vast ook interessant!

Ontdek op onze website nog meer leuke tips en thema's, bezienswaardigheden & attracties. Klik op een van onderstaande links en zie wat er allemaal te doen is.
Wandelen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website